STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

dr inż.

Emilia Janiszewska-Turak

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Depositphotos_3817988_s.jpg"...The best way to predict the future is to design it ..."

Alan Kay

Publikacje Oryginalne

  • 1.
  • Janiszewska-Turak, E., Rybak, K., Grzybowska, E., Konopka, E., & Witrowa-Rajchert, D. (2021). The Influence of Different Pretreatment Methods on Color and Pigment Change in Beetroot Products. Molecules, 26(12), 3683.

  • 2.
  • Piotrowski, D., Kostyra, E., Grzegory, P., & Janiszewska-Turak, E. (2021). Influence of drying methods on the structure, mechanical and sensory properties of strawberries. European Food Research and Technology, 247, 1859–1867, https://doi.org/10.1007/s00217-021-03682-5

  • 3.
  • Janiszewska‐Turak, E., Bąk, P., Krzykowski, A., & Witrowa‐Rajchert, D. (2020). The influence of the carrier addition and spray drying temperatures on physicochemical properties of microencapsulated carrot juice powder. International Journal of Food Science & Technology.

  • 4.
  • Janiszewska‐Turak, E., Hornowska, Ł., Pobiega, K., Gniewosz, M., & Witrowa‐Rajchert, D. (2020). The influence of Lactobacillus bacteria type and kind of carrier on the properties of spray‐dried microencapsules of fermented beetroot powders. International Journal of Food Science & Technology.

  • 5.
  • Krzykowski, A., Dziki, D., Rudy, S., Gawlik-Dziki, U., Janiszewska-Turak, E., & Biernacka, B. (2020). Wild Strawberry Fragaria vesca L.: Kinetics of Fruit Drying and Quality Characteristics of the Dried Fruits. Processes, 8(10), 1265.

  • 6.
  • Janiszewska-Turak, E., & Witrowa-Rajchert, D. (2020). The influence of carrot pretreatment, type of carrier and disc speed on the physical and chemical properties of spray-dried carrot juice microcapsules. Drying Technology, 1-11.

  • 7.
  • Bednarska, M.A., Janiszewska-Turak, E. The influence of spray drying parameters and carrier material on the physico-chemical properties and quality of chokeberry juice powder. J Food Sci Technol 57, 564–577 (2020). https://doi.org/10.1007/s13197-019-04088-8

    https://rdcu.be/bQZFE

  • 8.
  • Janiszewska-Turak E., Sak A., Witrowa-Rajchert D., The influence of carrier material on the stability of chokeberry juice microcapsules , International Agrophysics, 2019, 33, 517-525
    doi: 10.31545/intagr/113530

  • 9.
  • Janiszewska-Turak E. Roman N., (2019) Analiza zastosowania aromatów w produktach spożywczych, Przemysł Spożywczy, 73, DOI 10.15199/65.2019.5.5

  • 10.
  • Jedlińska A., Samborska K., Janiszewska-Turak E., Witrowa-Rajchert D., Seuvre A-M., Voilley A., Physicochemical properties of vanilla and raspberry aromas microencapsulated in the industrial conditions by spray drying, Journal of Food Process Engineering, 41(7), e12872
    DOI: 10.1111/jfpe.12872

  • 11.
  • Janiszewska-Turak E., Dellarosa N., Tylewicz U., Laghi L., Romani S., Dalla Rosa M. and Witrowa-Rajchert D., The influence of carrier material on some physical and structural properties of carrot juice microcapsules, 2017, Food Chemistry 2017, Vol. 236, s. 134-141. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.134

  • 12.
  • Janiszewska E., Jedlińska A., Witrowa-Rajchert D., Effect of homogenization parameters on selected physical properties of lemon aroma microcapsules, Food and Bioproduct Processing, (2015), 94, 405-413. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.05.006.

  • 13.
  • E. Janiszewska, Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain, Powder Technology, 2014, 264, 190–196.

  • 14.
  • Janiszewska E., Sakowski P., Effect of the ultrasound on the carrot juices freezing process, Inżynieria Rolnicza, 2013, 4 (148), T.2, 281-290

  • 15.
  • Aleksandra Jedlińska, Emilia Janiszewska, Mateusz Stasiak, Dorota Witrowa-Rajchert, Właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych o zróżnicowanym składzie chemicznym części aromatycznej, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2013, 2,

  • 16.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D. Czapski J., Kidoń M., The effect of the applied drying method on physical properties of purple carrot pomace, International Agrophysics, 2013, Vol. 27, No. 2, 143-149

  • 17.
  • Janiszewska E., Arciszewska M., Witrowa-Rajchert D., Zależność między efektywnością mikrokapsułkowania aromatu wanilinowego i właściwościami fizycznymi uzyskanych proszków. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2013, 3 (88),174-186.

  • 18.
  • Jedlińska A., Janiszewska E., Śledź M., Witrowa-Rajchert D. Właściwości fizyczne aromatu pomarańczowego uzyskanego w warunkach przemysłowych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2013, 2, 135-140.

  • 19.
  • Sakowski P., Janiszewska E., Zmiany barwy soku marchwiowego w czasie obróbki ultradźwiękami, Acta Agrophysica, 2013, 20 (1), 161-171.

  • 20.
  • Janiszewska E. Włodarczyk J., Influence of spray drying conditions on the beetroot pigments retention after microencapsulation process, Acta Agrophysica, 2013, 20(2), 343-356.

  • 21.
  • Janiszewska E., Olszak G., Morfologia proszków otrzymanych podczas suszenia rozpyłowego – Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2013, 572, 33–42.

  • 22.
  • janiszewska E., Sakowski P., Wpływ stopnia zagęszczenia soku marchwiowego oraz rodzaju zamrażania na parametry procesu zamrażania, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2012, 571, 49-58

  • 23.
  • Janiszewska E., Krupa K., Witrowa-Rajchert D., Wpływ sposobu homogenizacji na wybrane właściwości fizyczne otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego mikrokapsułek aromatu cytrynowego, Acta Agrophysica, 18 (2), 2011, 287-296

  • 24.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Wpływ parametrów suszenia na ilość aromatu podczas przechowywania, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, nr 552 str. 83-94

  • 25.
  • Cupiał D., Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Badanie wybranych właściwości fizycznych hydrolizatu białkowego suszonego rozpyłowo. Acta Agrophysica, 2010, nr 177, Vol. 15 (1), s. 55-64

  • 26.
  • Janiszewska E., Śliwińska D., Witrowa-Rajchert D., Wpływ zawartości aromatu cytrynowego na wybrane właściwości fizyczne mikrokapsułek, Acta Agrophysica, 2010, 16 (1), str. 59-68

  • 27.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., The influence of morphology of powders on the effect of microencapsulation of rosemary aroma during spray-drying. International Journal of Food Science and Technology, 2009, Vol. 44, nr 12, s. 2438-2444,
    (streszczenie)

  • 28.
  • Janiszewska E., Cupiał D., Witrowa-Rajchert D., Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na jakość hydrolizatu białkowego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5, 2008, 206-216

  • 29.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Efektywność mikrokapsułkowania aromatu rozmarynowego i cytrynowego przy zmiennych parametrach procesu suszenia rozpyłowego, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2008, 6, 101-102

  • 30.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Mikrokapsulacja aromatu rozmarynowego podczas suszenia rozpyłowego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2007, 17(2), 33-36.

  • 31.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D.: The influence of spray drying parameters on rosemary aroma microcapsulation process. Polish Journal of Food Nutrition Sciences ,2007, 57(3A), 41-43