STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

dr inż.

Emilia Janiszewska-Turak

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Depositphotos_3817988_s.jpg"...The best way to predict the future is to design it ..."

Alan Kay

Publikacje Oryginalne

  • 1.
  • Janiszewska-Turak E., Dellarosa N., Tylewicz U., Laghi L., Romani S., Dalla Rosa M. and Witrowa-Rajchert D., The influence of carrier material on some physical and structural properties of carrot juice microcapsules, 2017, Food Chemistry 2017, Vol. 236, s. 134-141. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.134

  • 2.
  • Janiszewska E., Jedlińska A., Witrowa-Rajchert D., Effect of homogenization parameters on selected physical properties of lemon aroma microcapsules, Food and Bioproduct Processing, (2015), 94, 405-413. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.05.006.

  • 3.
  • E. Janiszewska, Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain, Powder Technology, 2014, 264, 190–196.

  • 4.
  • Janiszewska E., Sakowski P., Effect of the ultrasound on the carrot juices freezing process, Inżynieria Rolnicza, 2013, 4 (148), T.2, 281-290

  • 5.
  • Aleksandra Jedlińska, Emilia Janiszewska, Mateusz Stasiak, Dorota Witrowa-Rajchert, Właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych o zróżnicowanym składzie chemicznym części aromatycznej, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2013, 2,

  • 6.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D. Czapski J., Kidoń M., The effect of the applied drying method on physical properties of purple carrot pomace, International Agrophysics, 2013, Vol. 27, No. 2, 143-149

  • 7.
  • Janiszewska E., Arciszewska M., Witrowa-Rajchert D., Zależność między efektywnością mikrokapsułkowania aromatu wanilinowego i właściwościami fizycznymi uzyskanych proszków. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2013, 3 (88),174-186.

  • 8.
  • Jedlińska A., Janiszewska E., Śledź M., Witrowa-Rajchert D. Właściwości fizyczne aromatu pomarańczowego uzyskanego w warunkach przemysłowych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2013, 2, 135-140.

  • 9.
  • Sakowski P., Janiszewska E., Zmiany barwy soku marchwiowego w czasie obróbki ultradźwiękami, Acta Agrophysica, 2013, 20 (1), 161-171.

  • 10.
  • Janiszewska E. Włodarczyk J., Influence of spray drying conditions on the beetroot pigments retention after microencapsulation process, Acta Agrophysica, 2013, 20(2), 343-356.

  • 11.
  • Janiszewska E., Olszak G., Morfologia proszków otrzymanych podczas suszenia rozpyłowego – Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2013, 572, 33–42.

  • 12.
  • janiszewska E., Sakowski P., Wpływ stopnia zagęszczenia soku marchwiowego oraz rodzaju zamrażania na parametry procesu zamrażania, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2012, 571, 49-58

  • 13.
  • Janiszewska E., Krupa K., Witrowa-Rajchert D., Wpływ sposobu homogenizacji na wybrane właściwości fizyczne otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego mikrokapsułek aromatu cytrynowego, Acta Agrophysica, 18 (2), 2011, 287-296

  • 14.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Wpływ parametrów suszenia na ilość aromatu podczas przechowywania, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, nr 552 str. 83-94

  • 15.
  • Cupiał D., Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Badanie wybranych właściwości fizycznych hydrolizatu białkowego suszonego rozpyłowo. Acta Agrophysica, 2010, nr 177, Vol. 15 (1), s. 55-64

  • 16.
  • Janiszewska E., Śliwińska D., Witrowa-Rajchert D., Wpływ zawartości aromatu cytrynowego na wybrane właściwości fizyczne mikrokapsułek, Acta Agrophysica, 2010, 16 (1), str. 59-68

  • 17.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., The influence of morphology of powders on the effect of microencapsulation of rosemary aroma during spray-drying. International Journal of Food Science and Technology, 2009, Vol. 44, nr 12, s. 2438-2444,
    (streszczenie)

  • 18.
  • Janiszewska E., Cupiał D., Witrowa-Rajchert D., Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na jakość hydrolizatu białkowego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5, 2008, 206-216

  • 19.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Efektywność mikrokapsułkowania aromatu rozmarynowego i cytrynowego przy zmiennych parametrach procesu suszenia rozpyłowego, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2008, 6, 101-102

  • 20.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., Mikrokapsulacja aromatu rozmarynowego podczas suszenia rozpyłowego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2007, 17(2), 33-36.

  • 21.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D.: The influence of spray drying parameters on rosemary aroma microcapsulation process. Polish Journal of Food Nutrition Sciences ,2007, 57(3A), 41-43