Z wykształcenia jestem inżynierem chemicznym i procesowym w zakresie inżynierii przetwórstwa żywności. Absolwentką Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Od XII 2008 roku pracuję na stanowisku adiunkta na Wydziale Nauk o Żywności w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
W trakcie pracy zawodowej odbyłam liczne staże zagraniczne m.in. w Chorwacji, Francji, Belgii, we Włoszech oraz na Węgrzech. Jestem absolwentką programu Top500 Innovators.
Prowadzę wykłady w ramach programów Erasums i Ceepus oraz wygłosiłam wykłady na międzynarodowych konferencjach z zakresu inżynierii żywności. Byłam organizatorem kilku krajowych konferencji. Jestem także co-edytorem w czasopiśmie Food Research International oraz recenzentem w kilku czasopismach indeksowanych przez Web of Sciences.
Badania prowadzone przeze mnie dotyczą optymalizacji procesów mikrokapsułkowania aromatów i ekstraktów roślinnych. Przedmiotem moich badań są także: ekstrakcja barwników, mikronizacja w stanie nadkrytycznym, zamrażanie soków oraz zastosowanie nowoczesnych technik do ich tłoczenia.
Współpracuję także z różnymi ośrodkami naukowymi m.in. Instytut Nowych Syntez Chemicznych w Puławach, Politechnika Białostocka, Politechnika Krakowska, Uniwerstytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
- 1.
-
Życiorys